Este un sistem de operare pentru calculatorul personal, insa nu numai. Este cea mai raspandita distributie de linux. Acelasi linux ce sta la baza sistemului de operare Android. Cel ce ruleaza cu atata succes pe telefoane mobile smartphone. Ce are la origine unix, acelasi sistem de operare ce sta la baza oricarui IOS de la Apple.
Consider ca din ce in ce mai mult trebuie sa privim calculatoarele personale ca si telefoanele mobile. Sa le privim atat din punct de vedere hardware cat si software. Si cand spun software ma gandesc la sistemul de operare si ce-ti poate acesta oferii. In aceste momente, atunci cand alegi un terminal mobil, iei in considerare si ce fel de os (operating system) ruleaza pe el. Asa ar trebui sa fie si pentru pc-uri. Si astfel trebuie sa ne interesam ce este pe piata si ce ne ofera fiecare. Nu de alta, da’ e pe bani. :p
Nu o sa insist pe Windows pentru ca toata lumea are o banuiala cu ce se mananca. Il instalezi, pui drivere, antivirus, incepi sa pui soft-urile de care ai nevoie, etc. Yahoo Messenger, Winamp sau alt player, codecuri pentru filme, softuri pentru torente, eventual alt browser: firefox sau chrom-ul de la google, un pachet office. Si cate si mai cate.
Haideti sa cunoastem si Ubuntu. In primul rand informatii detaliate si succinte pentru inceput le gasiti pe site-ul oficial ubuntu dar si mai bine pentru tine daca nu stapanesti prea bine engleza, pe site-ul romanesc al distributiei.
Este bine sa cunosti de la mine ca Ubuntu vine in ajutorul tau cu mai multe variante in care il poti savura: il poti pune pe un usb stick si sa bootezi de pe el direct, rularea sistemului de operare facandu-se direct de pe stick-ul usb. In felul acesta poti testa fara nici un risc acest sistem de operare. Sau il poti instala din windows direct ca orice alt program de windows. Am mai scris despre asta aici. Sau poti pur si simplu sa-l instalezi alaturi de orice alt sistem de operare sau singur. Toate informatiile de care ai nevoie pentru a-l instala le gasesti aici.
Sa-ti spun in mare ce mi-a placut mie prima data la el si cum m-a surprins. El, ubuntu.
Kitul de instalare are undeva pana in 700 de mega. Intra pe un cd, nu dvd. Putin, foarte putin, daca ne gandim la windows 7. S-a instalat in aproximativ 20 de minute. Nu a avut nevoie de drivere, a gasit toate componentele calculatorului. Nu are nevoie de antivirus. Da, nu are nevoie. Nu detaliem ca nu are rost. Instaleaza singur: pachet office, client de mesagerie instant, client de mail, browser, soft pentru torente, codecuri pentru diverse formate audio-video, playere de tot felul, si multe, multe alte goodies. Are instalat de la bun inceput orice are nevoie un utilizator obisnuit. In 30 de minute maxim de cand ai inceput sa-l instalezi poti incepe sa lucrezi. Practic, dupa ce ai terminat de pus ubuntu, calculatorul e ca un telefon nou-nout scos din cutie: imediat gata de utilizare.
Si partea cea mai buna la toata treaba asta este ca Ubuntu nu costa nici un ban. E gratis. Moca. Ca berea moca. Doar un piculet de timp sa faci cunostinta cu el si niste bunavointa si deschidere la nou. Atat.
Beat that, windows:)
Ma opresc aici, sperand ca v-am trezit interesul in legatura cu ubuntu. Daca da, nu uitati sa mergeti pe link-urile din articol si aflati mai multe. Daca nu…..pe altadata atunci.
nike air max nike air max
Aham….spune-ne cum joci WoW 😉
Facem in week-end un post doar despre asta, mkay?:) Era in plan, insa doream sa o iau din aproape in aproape. 🙂