Care e treaba cu CCNA-ul asta… II


Prima parte.

Acum sa vorbim despre CCNA si doar despre el.

Conditii pregatitoare:

– engleza cat sa pricepi ce citesti. Documentatia oficiala este in limba engleza, examenele sunt in limba engleza. In limba romana primesti doar eventualele completari sau materiale puse la dispozitie de catre intructor. Si asta depinde de la academie la academie.
– vointa. Intr-un mod normal, de la prima lectie si pana la examenul de certificare final poate trece si un an de zile. Trebuie sa fi pregatit sa nu renunti daca vrei cu adevarat asta. Cine renunta, isi asuma. 🙂
– bani. Cursul costa, insa preturile difera de la academie la academie. In cazul meu, costurile celor 4 module s-au ridicat undeva la 1900 de ron la care s-au adaugat 125 de dolari reprezentand 50% din taxa pentru certificare. Undeva pe la 500 de euro toata tarasenia. Atrag atentia banilor, care poate pentru unii par putini, pentru altii par multi, nu conteaza. Ideea e sa ai bani disponibili la inceputul fiecarui modul sau cand trebuie sa platesti. Nu vrei sa termini 2 module si sa nu te apuci de al treilea pentru ca o sa ai bani disponibili abia peste o luna de la data inceperii modulului urmator.

Unde pot incepe cursul de CCNA?

Nu am gasit pe internet o adresa romaneasca care sa includa toate academiile din Romania. Nici nu m-am straduit prea mult. Cel mai bine e sa arunci un ochi pe internet si sa vezi ce se spune despre cutare sau cutare academie. Pentru mine a contat ce am citit pe internet si nu regret. Insa asta nu a reprezentat totul. A mai contat si locatia in care se tineau cursurile. Daca au laboratoare dotate si unde se afla in oras. Nu vrei sa te apuci de cursuri la o academie care este in partea cealalta a orasului. Alegerea academiei este un compromis la care numai tu poti decide ce conteaza mai mult in balanta. Choose wisely!

Cum este structurat cursul?

Cursul de CCNA este structurat in 4 module: modulul 1, 2, 3 si 4. 😀
Fiecare dintre aceste module este impartit in capitole:8, 10 sau 11 capitole.
La academia la care am urmat eu cursurile se facea odata pe saptamana, fiecare sedinta fiind de 3.5-4 ore. Asta inseamana ca pentru terminarea unui modul a fost nevoie de minim 2 luni de zile. Daca adaugi si diferitele sarbatori de peste ani, eventual o pauza de vacanta, ajungi cam la un an de zile.

Pot parcurge modulele mai comprimat sau la academii diferite?

Cand te apuci de cursuri la o academie, te apuci doar de un anumit modul. Poti face in paralel alt modul la alta academie, da. Insa eu personal nu recomand. De ce? Explic imediat.

Abordarea si parcurgerea modulelor.

– primul modul se numeste Network Fundamentals – o introducere in retelistica si insusirea primelor notiuni, structura pachetelor de date, diferite protocoale de rutare, stiva OSI, etc… o sa vedeti voi.
– al doilea modul este Rounting Protocols and Concepts – rutarea pachetelor in retea si configurarea routerelor.
– al treilea modul: LAN Switching and Wireless – despre switch-uri si notiuni introductive in wireless.
– ultimul modul este Accesing de WAN – in mare despre legatura dintre lan si wan.
Este foarte indicat sa incepi cu primul modul intotdeauna. Chiar daca ai deja notiuni de retelistica, cu sigurana o sa mai inveti lucruri. Macar si pentru faptul ca iti sedimentezi cunostintele si tot se merita. Aici este baza intregului curs. Modulele 2 si 3 se pot aborda in orice ordine doresti. Eu am facut mai intai 3 si apoi 2. La final e obligatoriu modului 4. Am considerat aceasta parcurgere a materiei cea mai buna pentru ca mi s-a parut fireasca ca structura comunicatiei intr-o retea: pc>switch>router>wan.
Recomand sa faci toate modulele la o singura academie. Intreba acolo despre beneficii. Unde am facut eu, daca faceam trei module din patru la ei, aveam sansa la un bonus. Trebuie sa te interesezi.

Si cam atat. Bafta si spor la treburi!

PS: daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa lasi un comment. 🙂



nike air max thea schwarz nike air max thea schwarz

6 comments

  1. Paul says:

    Salutare

    Se merita sa urmezi aceste cursuri si sa obtii certificarea? Se cauta pe piata astfel de ingineri?

    • Salut!

      Eu zic ca se merita cursurile cu varf si indesat. Certificarea este oportun sa o iei doar in cazul in care vrei sa continui si cu alte cursuri. Altfel…nimeni nu te angajeaza doar ca ai certificarea. Important este sa inveti si sa intelegi ce inveti pentru ca la angajare o sa ai teste de trecut si acolo se lamuresc ei ce si cum cu tine.

      Cat despre piata…n-am auzit de network admin, comunicatii, telefonie si date, unde cineva sa fie somer. 🙂

  2. Paul says:

    Legat de locurile de munca. Te poti angaja daca ai bacalaureatul si acreditarile de la cisco?

    Multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey