Care e treaba cu Linux-ul asta…

sau cum sa mai stim si altceva inafara de ferestre si mere.

Totul incepe odata cu primele calculatoare. Care nu erau deloc asa cum sunt astazi. Erau mari, uriase, cat o casa sau cat doua-trei, serios. Doar universitatile, autoritatile guvernamentale sau o mare corporatie aveau asa ceva. Si exista cate un sistem de operare diferit pentru fiecare. Iar programele care rulau pe ele erau facute exclusiv pentru acel calculator. Adica nu puteau rula pe altul. Era un cosmar.

Asa ca unii de la niste laboratoare s-au apucat sa lucreze la o solutie pentru a rezolva aspectele de compatibilitate a programelor. Proiectul a fost numit “UNIX”. Nu intram in detalii ca sa nu adormim. Ideea e ca acesti minunati oameni au reusit sa faca un sistem de operare care putea sa ruleze pe calculatoare diferite.

Iar in acest moment au aparut situatii ciudate: calculatoare facute de producatori diferiti care comunicau in retea. Sau utilizatori ce puteau lucra pe masini diferite, neavand nevoie de instruire speciala. Nimic nu mai putea opri calculatoarele sa se raspandeasca la nivelul pe care il vedem in prezent.

Calculatoarele asa cum le stim noi azi au aparut si au devenit populare destul de tarziu, pe la mijlocul anilor ’80. In acel moment existau versiuni de UNIX pentru pc-uri (personal computer), insa nici una nu era cu adevarat gratuita si libera, plus ca se miscau greoi. Iar consumatorii au taxat acest lucru, incepand sa ruleze MS DOS sau Windows 3.1.

Mai trece aproape un deceniu si abia pe la inceputurile anilor ’90, se trezeste un student finlandez ca vrea o versiune academica total gratuita a UNIX-ului. Drept urmare s-a apucat sa scrie codul pentru un nou sistem de operare. Ca fapt divers, numele studentului era Linus Torvalds, de unde in combinatie cu UNIX vine si denumirea de Linux. Si uite asa a aparut chestia despre care vorbesc: sistemul de operare Linux.

Chiar atunci la inceputurile linux-ului, nu existau drivere si cu atat mai putin conceptul de plug-and-play, insa existau destul de multi ciudati pe lumea asta care sa-si doreasca un sistem UNIX al lor. Astfel au inceput sa apara drivere in numar din ce in ce mai mare. Imediat ce aparea un nou hardware pe piata, exista cineva care il cumpara si il testa in linux, facand disponibile driverele necesare.

Este foarte corect spus ca in acea perioada linux-ul era greu de digerat pentru cei mai multi oameni. Insa in ultimii ani situatia s-a schimbat dramatic. Cei ce folosesc linux si-au dat seama ca daca vor ca acest sistem de operare sa se raspandeasca, trebuie sa-si schimbe abordarea fata de el si sa-l faca la fel de usor de utilizat ca ferestrele sau merele. Au reusit. Am stiut asta cand am pus o versiune de Ubuntu pe laptopul parintilor, oameni trecuti bine de 60 de ani. Se descurca fara probleme.

Linux in action:

http://youtu.be/kxCPiUrg6Tw

PS: stiai ca ceea ce cunosti tu sub numele de Android, acel sistem de operare pentru telefoanele mobile, este la baza un linux. Nu?!?! Uite, scrie aici.


nike air max 90 damen nike air max 90 damen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey