Care e treaba cu distributiile astea de Linux

Ok…sa zicem ca ne-am hotarat sa instalam Linux pe calculatorul de acasa. Grea decizie. Poate o sa vina cu frustrari si injuraturi, poate o sa fie cu nenumarate satisfactii. Pana una alta, dupa ce ne-am decis sa incercam si alt sistem de operare, se naste o intrebare: ¨-Bine, bine, imi pun linux, insa….care linux frate, ca vad ca sunt gramada si toate se numesc in fel si fel de chipuri!¨

Pentru ca ma adresez celor ce habar nu au deloc de linux (asa ca mine:d), am sa va spun ca sistemul de operare linux este format in mare din doua parti. Prima, cunoscuta sub numele de kernel, este acea parte din linux care comunica direct cu componentele hardware ale pc-ului tau. A doua parte este formata din softuri cu care tu ca utilizator intri direct in contact, gen: interfata grafica, soft-uri de office, de grafica, de mesagerie instant sau nu, etc. Acestea sunt softuri cu sursa libera, ce de regula sunt free, dezvoltate si ¨fabricate¨ de diverse echipe de programatori. Aceste softuri din partea a doua o sa le denumim de acum incolo pachete. Este foarte posibil pentru o persoana care stie ce face sa-si construiasca singura sistemul, dupa dorinta inimii: sa puna ce kernel vrea, sa-l customizeze cum vrea, sa instaleze ce pachete vrea el, etc.

In momentul acesta al povestii noastre intervine partea cu distributiile. Ce sunt nene aceste distributii? Diverse grupuri sau companii si-au asumat rolul de a furniza distributii de linux (numite pe scurt cateodata ¨distro¨): ei pun impreuna diverse variante de kernel si pachete de soft, asigurandu-se ca se potrivesc. Iti ofera tie ca utilizator un pachet intreg, scutindu-te de grija de a-ti construi singur sistemul. Dragut din partea lor, nu?:)

Sunt foarte multe distributii de linux pe lumea asta. Exista distribuitori care fac distributii create special pentru anumite scopuri: se asigura de exemplu ca distributia are pachete de soft ce se potrivesc bine unui muzician, sau unui medic, sau unui student, etc. Sunt distributii specializare a rula direct de pe cd, fara sa fie nevoie sa le instalezi. Aceasta este o modalitate foarte buna sa te obisnuiesti cu linux fara a deranja windows-ul instalat.

Pe noi ne intereseaza distributiile cu caracter general, foarte potrivite pentru un sistem de acasa sau workstation in termeni un pic mai tehnici. Distributiile cu care este cel mai potrivit sa incepi sunt, fara a exclude si altele ce nu sunt enumerate: Ubuntu, Linux Mint, Suse, Fedora si Mandriva.

Eu personal folosesc Ubuntu. Si jumatatea mea mai buna foloseste Ubuntu. Si maica-mea la 60+ ani foloseste Ubuntu. Oricine poate folosi un linux fara batai de cap in ziua de azi!


nike air max damen nike air max damen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey