Sa intelegem sistemul de fisiere in Linux – primele idei

Sa incepem cu …..Windows. 🙂
Care este perceptia utilizatorilor despre fisiere cand e vorba de windows?
– ca la dublu click pe my computer are acces la toate partitiile sistemului in general.
– ca partitiile sunt folosite pentru stocarea oricaror date, de la sistemul de operare pana la porn.
– vizualizarea mentala a pozitiei datelor este in mare: partitie–>director–>fisier.

Cum sta treaba in Linux?

Nu foarte diferit pentru inceput. :)) Si linux-ul are fisiere, exact ca windows-ul.
Insa ca sa poti sa folosesti linux-ul efectiv, trebuie sa intelegi macar intr-un mod basic sistemul lui de fisiere.
Descrierea cea mai simpla a felului in care trebuie vizualizat mental sistemul de date in Linux este urmatorul: “Orice este un fisier; si daca ceva nu este un fisier, atunci este un proces.” Ce satana mai inseamna si asta va intrebati?!?!?! Un sistem linux nu face diferenta intre un folder si un fisier. Pentru el folderul este tot un fisier ce contine numele altor fisiere. Tot ce inseamna programe, servicii, imagini, materiale audio si video, dispozitive in general (imprimante, usb-uri, hdd-ul, tastatura si mouse-ul, etc) toate sunt fisiere din punctul de vedere al sistemului. Aceasta descriere este una foarte simplista dar in general acceptata.

Totusi, exista anumite tipuri de fisiere ce sunt mai speciale decat celelalte. Insa cum doresc sa ma adresez doar noilor utilizatori de linux, nu intru mai mult in detalii pe tema asta.

Cum sunt aranjate toate aceste fisiere in Linux?

In general, aranjarea fisierelor intr-un sistem linux se face in functie de destinatia pc-ului. Daca este un server, atunci anumite fisiere sunt instalate pe partitii diferite. In cazul ce ne intereseaza pe noi, adica un calculator personal sau o statie de lucru, fisierele sunt toate pe o singura partitie.

Reprezentare generica a unui sistem de fisiere in linux:

Tiparul structural al sistemului de fisiere este unul arborescent. Ce inseamna asta? Inseamna ca inceputul oricarui sistem este un fisier, reprezentat de caracterul “/”. Acest director contine toate celelalte fisiere si se mai numeste si “directorul root” sau “radacina” sistemului de fisiere. Pornind de la el in jos, urmatoarele directoare sunt mai mult sau mai putin cele din imagine. Pentru ca in functie de distributia folosita sau de destinatia pc-ului, unele directoare pot lipsi sau pot fi incluse in altele. Aceste directoare sunt asa pentru ca au fisiere clasificate in functie de utilitatea lor: in /tmp sunt fisiere temporare, in /boot unde sunt fisiere necesare pentru pornirea sistemului, etc. Nu e cazul acuma sa discutam despre asta.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l stie un incepator este ca toate fisierele sale personale se afla in /home/nume_utilizator: si desktop si my documents si tot ce vrea el. Fiecare utilizator are un folder cu numele lui in /home.

E mai clara un pic imaginea acuma despre Linux, sau nu?!?!:D


nike air max thea damen nike air max thea damen

2 comments

  1. Melcu says:

    “Orice este un fisier; si daca ceva nu este un fisier, atunci este un proces.” Ce satana mai inseamna si asta va intrebati?!?!?!”
    Mi-ai furat expresia pe care am furat`o de la roboti !

  2. Lasa-l pe satana si pune mana pe carte! Eu oricum vroiam de fapt sa zic santana! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 Jonathan Cooper Jersey